Bent u op zoek naar de Jeroen Bosch Apotheek,
bel dan: 073 553 5999 of ga naar de website.

VTGM t.b.v. IC Jeroen Bosch Ziekenhuis opgestart

15-10-2012

Eerste VTGM bereidingen voor IC.

Sinds 8 oktober heeft Farmaceutische Bereidingen een mooie nieuwe stap gezet. De eerste perfusorspuiten met Ultiva voor de IC werden gemaakt en geleverd in het kader van het project VVV: Verbeterde Veiligheid VTGM.

Het doel van dit project is om zoveel mogelijk VTGM (Voor Toediening Gereed Maken) van parenteralia te laten uitvoeren door de apotheek, in plaats van de verpleegafdeling zelf.
Voor de pilot IC is in overleg met de klant ervoor gekozen te starten met de groep perfusorspuiten met sedativa, waaronder Ultiva, Propofol, en Midazolam. Niet de gemakkelijkste groep, want Propofol is bijvoorbeeld maar 12 uur houdbaar en met Ultiva en Fentanyl hebben ook met opiaten te maken.
Dit maakt het qua bestellen en overdracht een stuk uitdagender. Alle nieuwe werkwijzen kosten in het begin extra tijd, en daarom waren we blij dat ons een redelijk rustige start gegund werd met totaal ongeveer 20 spuiten deze week.

Voor de IC verpleegkundigen is het ook wennen. Elke verpleegkundige moet voor haar/zijn patiënt in het PDMS tweemaal daags voldoende spuiten bestellen. Hierbij moet rekening gehouden worden met o.a. de pompstand, de (resterende) houdbaarheid van de spuit en de levertijd van Farmaceutische Bereidingen. Dat is echt iets wat ze even in de vingers moeten krijgen. Vorige week en deze week zijn de IC verpleegkundigen in meerdere sessie geïnstrueerd. Germaine Schreurs, coördinerend medewerker IC, is de hele week overdag aanwezig geweest om het bestellen te begeleiden.

Tevreden over verloop
En het is goed verlopen: de hele week is zowel het bestellen door IC als het afleveren door Farmaceutische Bereiding en Logistiek keurig op tijd gelukt. Dit is mede te danken aan het goede contact tussen de afdelingen en de wil om er een succes van te maken. Het loopt zelfs zo goed dat we stiekem alweer vooruit denken aan het uitbreiden van de pilot naar een volgende groep geneesmiddelen.

Iedereen bedankt voor het getoonde aanpassingsvermogen en inzet! 

12 oktober/Sander Rijnders teamhoofd

<< 1 >> 

Het laatste nieuwsInloggen STIP

Vacatures