Bent u op zoek naar de Jeroen Bosch Apotheek,
bel dan: 073 553 5999 of ga naar de website.

Vergunning rubidiumgenerator JBZ m.b.v. medewerking ZANOB

29-8-2012

Vergunning JBZ voor bereiding Rubidium.

Ook ZANOB heeft in de persoon van Marco Prins een belangrijke bijdrage geleverd aan het verkrijgen van de vergunning om de Rubidium generator te mogen gebruiken. Voor zijn inspanning bestaat zowel bij het JBZ als bij ZANOB veel waardering.

Hieronder is het bericht overgenomen dat het JBZ op internet heeft gepubliceerd.
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) heeft een vergunning gekregen voor het produceren en toepassen van de radioactieve stof Rubidium-82.
De stof wordt gebruikt voor onderzoek naar de doorbloeding en werking van het hart met de PET/CT scanner. Voorheen gebeurde dit onderzoek met Technetium-99m en een gammacamera.
Het onderzoek met Rubidium en de PET/CT scanner duurt veel korter, is kwalitatief beter, er zijn minder hartkatheterisatie’s nodig en het is uiteindelijk goedkoper. Inmiddels zijn circa 200 patiënten in het JBZ met behulp van de nieuwe stof onderzocht. Het ziekenhuis is het eerste in Nederland en één van een handvol ziekenhuizen in Europa die Rubidium-82 kan kunnen produceren.

Voor de productie heeft nucleair geneeskundige dr. Roel Claessens eigenhandig een generator gebouwd waarvoor recent een octrooi is verleend.  
In de Verenigde Staten wordt al meer dan 20 jaar hartonderzoek met Rubidium-82 gedaan. Rubidium-82 is een stof die zeer snel in de hartspier wordt opgenomen, zodat het hart met een PET/CT scanner kan worden afgebeeld en onderzocht. De straling die de stof uitzendt, wordt vertaald naar beelden van het hart. Artsen kunnen op grond van deze beelden een diagnose stellen, een behandelplan opstellen én checken of een behandeling aanslaat. Zelf generator gebouwd.  

Rubidium-82 is niet te koop in Europa en importeren vanuit de VS is niet mogelijk. Het materiaal is vervallen voor het in Nederland aankomt. Daarom moet het ter plaatse door een generator worden geproduceerd. Het importeren van een Amerikaanse generator die Rubidium-82 opwekt, is nog niet mogelijk gebleken onder meer omdat het apparaat hier niet geregistreerd staat. Roel Claessens deed hier in 2006 navraag naar en besloot vervolgens zelf een generator te bouwen. ‘Dat bood meteen ruimte voor verbetering’, aldus Claessens. ‘Mijn apparaat is duurzamer en patiëntveiliger dan het Amerikaanse apparaat. Zo is er geen risico dat er teveel Rubidium-82 bij patiënten wordt ingespoten en is het perfect steriel te houden.’  

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft vooralsnog van de Inspectie voor Volksgezondheid alleen een vergunning gekregen voor kleinschalige productie van Rubidium-82 en voor de toepassing ervan. Het ziekenhuis wil uiteindelijk de generator ook voor andere ziekenhuizen in Nederland gaan maken.


Er staan nog geen foto's in het systeem!

Het laatste nieuwsInloggen STIP

Vacatures